
Filament pentru imprimare 3d. ABS
Filamentul ABS este din punctul meu de vedere o combinatie nu prea reustita dintre perfect si rau mirositor.
Chiar daca prezinta o formula chimica destul de stabila, ne confruntam cu un sir intreg de neajunsuri pe linga mina de lucruri aparent pozitive pe care ni-l ofera:
Procesul de imprimare 3d este destul de anevoios, sa zic chiar neghiob avind in vedere citeva fenomene pe care le putem identifica cum ar fi, complexitatea de chestiute aparent neimportante de care trebuie sa tinem cont pentru a nu produce o piesa necalitativa. Cel mai grav ar fi tasarea straturilor.Acest material destinat printarilor 3d industriale are proasta calitate de a se stringe astfel incit isi ridica colturile. Asta duce evident la stricarea piesei. Pentru a evita acest proces e necesar obligatoriu folosirea mesei fierbinti si diferitor cleiuri, nu tocmai sanatoase pentru operatorului utilajului 3d.
O alta chestiuta nu prea placuta este mirosul eliminat de acesta si fenolilor eliberati de substanta care trezeste usoare ameteli sau stari de voma pentru cei cu stomacelul mai slab.
Partea buna a lucrurilor o reprezinta temperatura de lucru mult mai mica si rezistenta destul de inalta a piesei finale, evident daca iti reuseste sa o faci destul de calitativ.
Comparativ este mai rezistent ca un PLA si mai slab ca un PET-G, ca pret este unul dintre cele mai ieftine materiale
Din punctul meu de vedere este deja un filament invechit, si tind mai degraba sa-l inlocuiesc cu filament PET-G cu diferite adaosuri.
Pentru temperaturi inalte adaos de titan, Volfram si Fier, pentru piese cu efect metalic, adaos de cupru, alama si Bronz
Defecte intilnite in timpul procesului de imprimare 3d cu ABS










0 comments